U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

 

CREATIEF BEZIG ZIJN “daar word je beter van”

In mijn ogen is creativiteit het komen tot oplossingen/activiteiten vanuit je eigen geest. Het is niet iets dat je hebt geleerd al kan dat wel bijdragen bij de uitvoering.

Iemand die heel creatief is beschikt over hersenen die veel verbanden kunnen leggen en dus veel oplossingen kunnen bedenken om iets uit te voeren. Dit kan in alle beroepsgroepen handig zijn maar wordt toch vaak verbonden met de kunstwereld waar het een must is iets te doen of bedenken wat een ander nog niet heeft bedacht. Nu is het zo dat mensen in de kunstwereld vaak iets psychisch hebben. Hun hersenen werken net iets anders waardoor ze tot kunstzinnige prestaties kunnen komen maar ook gekke dingen kunnen doen…bv een oor afsnijden, hij was bipolair, ik ben ook bipolair. Voor mij is creatief bezig zijn mijn redding geweest, ik kan me uiten en mijn hersen werken daardoor op een ontspannen manier. Het is een “en, en” verhaal…. Dokter, medicijnen, therapie en praten maar daarnaast ook weer actief bezig zijn.

Mensen in een depressie of burn-out hebben bijna geen activiteiten meer en hun eigenwaarde is gedaald tot bijna nul. “ik wil niets meer en ik kan niets meer” Ik heb het zelf ook meermalen ervaren.

Nu was ik wel vaak creatief bezig maar dan in de bouw met veel stress. Stress is een killer en ondermijnd je geest. Burn-out, depressie etc ligt op de loer, heb het allemaal meermalen meegemaakt. In 1994 werd de diagnose bipolair gesteld, ik ben me toen gaan verdiepen in die materie maar dan bekeken van de praktische kant. Vanuit de ogen van de patiënt zelf en niet vanuit wat er door behandelaren uit boekjes wordt geleerd. Ik heb 15 jaar vrijwilligerswerk gedaan in de nabijheid van mensen met psychische klachten, waaronder 15 jaar als gespreksleider bij gespreksgroepen voor psychische problemen. Ik kan met recht zeggen dat ik een ervaringsdeskundige ben.

7 jaar terug heb ik mijn laatste dagbehandeling gehad en kwam in aanraking met creatief bezig zijn bij creatieve therapie. Ik ontdekte de helende werking van creatief bezig zijn en praten met mensen die ook psychische kwetsbaarheden hebben. Door je creatieve vermogens te activeren krijg je eigenlijk het omgekeerde effect van de kunstenaar. Je hersenen worden geactiveerd om tot oplossingen te komen, het piekeren moet plaatsmaken voor denken. Je hersenen gaan iets doen wat ze een hele tijd niet hebben gedaan….”functioneren” en nee je hoeft je oor er niet af te snijden!

Doordat je weer actief iets gaat doen wat begint met denken en wat overgaat in iets wat je met je handen doet kom je tot iets, je maakt iets, iets uit jezelf, je bemerkt dat je nog iets kunt, hoe simpel dat ook mag lijken, grote kans dat het de weg omhoog is naar weer een acceptabel leven.

Samen met professionele zorg werk je op een creatieve manier aan je herstel.

Mensen staan soms verstelt van hun creatieve vermogens die dan naar buiten komen. Niet vreemd als je bedenkt dat al je creatieve vermogens al in de kinderjaren onderdrukt zijn en op latere leeftijd je creativiteit onderdrukt wordt door alle regeltjes waar je je aan moet houden.

Wij bij Prachtig Makke zijn bijna allemaal ervaringsdeskundigen en wij richten ons op de creatieve vermogens. Want creativiteit is handig om iets kunstzinnigs te maken, creativiteit is ook verrekte handig in het dagelijkse leven b.v. als iets stuk is, bij creatief boekhouden, of je kamer opnieuw inrichten……………….

Creatief bezig zijn “daar word je beter van”

Naar buiten toe zijn wij geen instelling maar een Kunst en Kadowinkel, galerie en atelier.

Je wordt dus niet in een hokje gestopt als patiënt met het stempel “psychisch probleem”

Bij ons ga je op in de winkel, galerie, atelier en creatieve ruimte en werk je tussen mensen die allemaal anders zijn maar ook allemaal gelijk.

 

Prachtig Makke

Harm Wijbenga Art

Voorstreek 32

8911 JP Leeuwaren

Tel. 06-22 33 22 36

E: harmwijbenga@gmail.com

 


 

Naast Prachtig Makke is er ook nog de Dagbesteding De Grietenij om weer gezond te worden door natuurbeleving! De natuur als spiegel voor jezelf.  

 

De oppervlakte van de Grietenij bestaat uit een hectare waar onder andere bomen zijn gepland, een eiland is, een weiland met schapen en een vrij uitzicht.

De Grietenij heeft als doelstelling de cliënt te ondersteunen bij zijn/haar zelfredzaamheid.

De begeleiding richt zich op het herstellen van lichamelijke, cognitieve en psychische onbalans waardoor de cliënt weer in staat wordt gesteld om in zijn persoonlijke levenssfeer goed  te kunnen functioneren.

De Grietenij gaat uit van de visie dat een mens door natuurbeleving weer contact maakt met zichzelf en zijn gevoelens en daardoor weer in balans komt. De Grietenij gaat uit van een holistische visie en van duurzaamheid.

De Grietenij biedt een  vertrouwde omgeving aan met een goede sfeer, met als doel een plek te zijn voor mensen die hun accu weer willen opladen en de basis van het  vertrouwen in zichzelf en hun eigen capaciteiten wil aansporen.

 

Werkzaamheden tijdens  de dagbesteding:

Perma-cultuur aanleggen, Bestraten, Bospaden maken, Kruiden planten en onderhouden, Tuin onderhouden, Theetuin onderhouden, Bomen kweken, Moestuin aanleggen en onderhouden

BBQ organiseren, Dieren verzorging, Verder kan op de Grietenij de volgende cursussen gevolgd worden Schilderen in de natuur, Mindfulness

Mijn werkervaring:

Op  “De Grietenij”  heb ik 4 jaar lang logeeropvang aangeboden voor in de weekenden voor kinderen in de leeftijd van 5 tot 14 jaar met een beperking in het ASS centrum.

Coaching Autisme:

 -Psycho – educatie, sociale vaardigheden, hulp bij opruimen, administreren, agenderen,  leren omgaan met emoties,  huiswerkbegeleiding bij kinderen (docent);Ik heb ervaring met de methode “Sonrise” en de methode “Ik ben speciaal”.

Bij volwassenen en  kinderen kan ik door mijn werkzaamheden als therapeut snel helder krijgen waar hij/zij emotioneel moeite mee heeft en waarvoor het kind ondersteuning voor nodig heeft.

 Ik werk parttime als Klassiek Homeopaat en Magnetiseur. Tijdens het consult coach ik mensen  op emotioneel, spiritueel, assertiviteit en op het gebied van lifestyle (gezond leven). Mijn consulten worden door de meeste ziektekosten verzekeraars vergoed. Ook heb ik mensen gecoacht als casemanager en docent.

 

Daarnaast heb ik een volwassen man waarbij een psychiatrische aandoening en een somatische aandoening waren geconstateerd, met als indicatie besluit zorgzwaartepakket GGZ04C een aantal jaren begeleidt. De begeleiding was gericht op het gebied van wonen, werken, dagbesteding, verslaving, voeding, gezondheid.

De begeleiding op De Grietenij bestaat uit het;

 

•             Het voor bespreken van de werkzaamheden

•             Het plannen van de werkzaamheden

•             Begeleiding bij het aanbrengen van structuur

•             Begeleiding bij het nemen van besluiten

•             Begeleiding bij het houden aan afspraken

•             Begeleiding bij het corrigeren van gedrag

•             Begeleiding bij communicatie problemen

•             Permanent toezicht houden

•             Ontwikkelen vaardigheden en zelfvertrouwen

 

In deze samenwerking kan zowel dagbesteding binnen als buiten worden aangeboden!

 

De Grietenij

Margriet van der Wal

Hogewal 21 A

9109 NW De Valom

Telnr. 06 – 20 13 32 74 of 0511 – 705006

E: info@grietenij.nl